Zítra přijde Olah - Sichinger, Martin, 1967- (Euromedia Group, 2023)
Bylo nás pět za časů normalizace - tak by se dal charakterizovat tragikomický román ze šumavského pohraničí, líčený očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. Michal Zídek a jeho spolužáci národnostně pestrého původu - tak charakteristického pro místa poblíž naší západní hranice - prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách... A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících osmáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují ze světa dětských her do prostoru dospělosti, v němž musí vůči tlaku komunistické ideologie projevit skutečnou odvahu a hrdinství. Jednoho dne do jejich třídy přibude nový mlčenlivý romský spolužák Martin Olah a svérázným způsobem si získá úctu ostatních. Vypravěčsky originální text Martina Sichingera věrohodně líčí, jaké bylo dospívání v 80. letech na malém městě. Nakladatelská anotace.